• German
  • Norsk

Den Tyske skole og den tyske barnehage i Oslo i mediene

Pressemelding - ny rektor ved den tyske skole i Oslo

Lederskifte på Den norsk-tyske bikulturelle skole i Oslo fra kommende skoleår.

 

Ursula Hohenstein fra Hamburg tar i august 2014 over ledelsen av Den norsk-tyske bikulturelle skole i Oslo. Hohenstein kommer fra en videregående skole i nærheten av Hamburg, der hun har vært rektor de siste 9 årene. Hun har studert matematikk og engelsk, og har i tillegg en master i skoleledelse og kvalitetsutvikling. Hun tar over ledelsen av en skole i sterk vekst, der fokus vil være å opprettholde den høye pedagogiske standarden og å løse utfordringen med å finne rom til det voksende antall elever skolen står overfor.

-       Å kunne følge og ledsage barn og ungdom i utviklingen mot å finne sine forskjellige personligheter, er en fantastisk oppgave. Den tyske skole i Oslo byr på et menneskelig og kulturelt mangfold som jeg gleder meg til å videreutvikle og være en del av. Jeg kan ikke tenke meg en mer spennende oppgave enn denne.

 

Med dette avløser Hohenstein Ingwer Nommensen fra Schleswig Holstein i Tyskland. Nommensen har vært ved skolen i knapt seks år, og slutter etter endt tjenestetid for å fortsette i skoleverket i hjemlandet. Han vil bli spesielt husket for å ha vært med på å implementere den bikulturelle avtalen mellom Kongeriket Norge og Forbundsrepublikken Tyskland. Den sikrer elevene både norsk vitnemål og tysk ‘Abitur’ etter 12 års skolegang. Under hans ledelse mottok skolen i høsten 2013 utmerkelsen ‘Eksellent utenlands-skole’ av den tyske Forbundspresidenten.

 ______

Den norsk-tyske bikulturelle skole i Oslo (DSO) er en av 140 tyske utenlands-skoler. Skolen ble grunnlagt i 1980 som et tilbud til ambassadeansatte og NATO tjenestefolk, og hadde i starten 10 elever. I dag huser skolen ca. 270 barn fra 1.-12. klasse, fra tilsammen 20 forskjellige nasjoner. DSO holder til i gamle Hegdehaugens Skole i Sporveisgata 20 i Oslo. Her driver i tillegg stiftelsen Deutscher Schulverein in Norwegen en tysk barnehage med 86 barn fordelt på 5 avdelinger.

 

Kontakt: Den norsk-tyske bikulturelle skole + Kari Kvam + kari.kvam(at)deutsche-schule.no + Tlf. +47 99 72 05 12 + www.deutscheschule.no

Si det med ord!

3b har i norsk morsmål jobbet med å både lese og skrive leserbrev. De har selv valgt tema og skrevet om det de brenner for. De har vært veldig flinke med å skrive, så flinke at noen av leserbrevene har kommet i trykk i Aftenposten junior. 

 

SIGARETTER

Sigaretter gjør deg syk. Sigaretter  gjør deg avhengig. Noen folk som røyker kaster sigarettene på bakken og tråkker på dem. Det  syns jeg er uhøflig og derfor synes jeg at man ikke skal røyke. Jeg vill at man skal slutte å røyke. Derfor skriver jeg dette lesebrev.

Konstantin (9 år)

 

MOBBING

Det  er  ikke  gøy å bli mobbet. Det er ikke bra å mobbe. De som mobber bør slutte med en gang. Ingen skal mobbe andre. Alle skal være Greie med hverandre.

Andreas (9 år)

 

FORSØPLING

Jeg synes at man ikke trenger og kaste søppel  på asfalten, på huset, på havet og ved siden av Søppelkassa. Mange folk kaster ølflasker og vin flasker på asfalten. Mange folk tråkker på glasset fra ølflasker eller vinflasker og da må de dra på sykehuset.

Bela (9 år)

 

MOBBING

Jeg synes det er dumt å mobbe. Man føler seg ensom når man blir mobbet. Når man blir mobbet, burde man si fra til en voksen slik at de kan hjelpe deg eller ta det opp i klassen. Hvis dere mobber så vær så snill å slutt. Det er derfor jeg synes at det er veldig dumt å mobbe andre.

Duy (8 år)

 

VÅPEN

Jeg vil ikke at folk skal bruke våpen, fordi de dreper andre folk med dem. Det ville vært bedre hvis de hadde sluttet å selge dem.

Edvin (9 år)                        

 

NARKOTIKA

Jeg synes at man ikke skal selge NARKOTIKA i verden . Man blir avhengig og man bruker opp penger ,det er veldig dumt for alle NARKOMANE blir tiggere. Derfor vil jeg at man skal slutte og selge NARKOTIKA i  hele verden.

Leona (9 år)

 

FLERE TRÆR I BYEN

Kan man ikke ha flere trær i byen? Jeg er lei av å puste usunn luft. Hvis man hadde epletrær og appelsintrær, så hadde det vært bedre luft. Det som også er fint med trær, er at hvis man blir sulten så kan man plukke noe frukt. Flere hadde hatt en jobb med å stelle de. Eller vi kunne fine på noe annet! Det synes jeg...

Sylvelin (9)

Foto: Ketil Blom

Utdrag fra DN 17. Januar 2014:

"Blindern videregående skole: 820 elever. Skolene Berg og Fagerborg slås sammen og flytter inn i de rehabiliterte lokalene til gamle Sogn videregående. På lengre sikt er planen en samlokalisering med den tyske og franske skolen i Blindern-området. Tilbyr studiespesialiserende linje, og IB."

Les hele artikkelen...

Fra en anseelig mengde forslag har juryen valgt ut tre vinnere - bl.a. Den tyske barnehage i Oslo. Nå kan vi juble og feire... Vi gratulerer barna våre og Martina Heinz som har deltatt i konkurransen sammen med våre små.

Jakob Lommertz (7), Den tyske skolen i Oslo. Michael Lommertz, far: - Den ene grunnen er at vi som foreldre begge er tyske. For oss som har bodd i Norge i ti år, var det viktig å lære barna om tysk språk og kultur. Den andre grunnen er at vi synes skolen er veldig fin - den er liten, med små klasser og gir barna god oppfølging. I tillegg har den både barnehage og videregående skole, slik at det blir en fin overgang mellom de ulike trinnene.Forskjellen på denne skolen og andre skoler er at all undervisning foregår på tysk, bortsett fra i norsk og samfunnsfag.

Tema til årets pepperkake-konkurranse var "arkitekturikoner". Vår 10. klasse deltok med en selvbakt og -bygget modell av Brandenburger Tor...

Leona fra klasse 2b er vår kjendis i "Kjendisbarnevakten". Sammen med tre andre tester hun kjendiser som gourmetkokken Eyvind Hellstrøm, NRK-sportsjournalisten Karen-Marie Ellefsen og stortingspolitiker Peter Sandberg - hver tirsdag, kl. 20.30 på TV3...

Frederik i 8. Klasse ble intervjuet av Aftenposten (Foto: Monica Strømdahl)

Helena, Karl & Fabian (kl. 4) deltok i TV-show'et "1, 2 oder 3"

Helena, Karl og Fabian fra 4. klasse hadde kanskje ikke vunnet i quiz-show'et "1, 2 oder 3" - men de hadde det gøy uansett. "1, 2 oder 3" har gått på tysk TV i over 35 år og programleder Elton er kjent i hele landet. Sammen med fru Stender, klasseforstanderen, reiste Helena, Karl og Fabian til München for opptakene. Da de kom tilbake til Oslo, hadde de ikke bare noen medaljer med seg i bagasjen, men også en del hyggelige erindringer!

I mai 2012 besøkte 9. klasse Aftenposten-redaksjonen. Elever fra Den tyske skole sa sin mening om russetida for Si;D...

DSO troner på toppen i landet som nr. 1 på de nasjonale prøver 2016 for 8. klasse. Ingen over, ingen ved siden!

Les mer om de gode resultatene i Nettavisen.

Denne bedriften sikrer skolens fremtid med et større pengebeløp: